Страните от Европейският съюз (ЕС) ще внесат рекордни количества втечнен газ от

...
Страните от Европейският съюз (ЕС) ще внесат рекордни количества втечнен газ от
Коментари Харесай

Global Witness: Вносът на руски втечнен газ в ЕС може да достигне рекорд през 2023 г.

Страните от Европейският съюз (ЕС) ще внесат рекордни количества полутечен газ от Русия през 2023 година, макар упоритостта на блока да се откаже от съветското гориво до 2027 година До този извод стигнаха анализатори на неправителствената организация Global Witness след разбор на данните на Kpler. Според резултатите от първите седем месеца на тази година Китай остава водач по размер на вноса на съветски полутечен природен газ, следван от Испания и Белгия. Според данните на Global Witness, цитирани от  Financial Times, за интервала от януари до юли Испания е внесла 7,47 млн. куб. м полутечен природен газ от Русия, а Белгия - 7,08 млн.

Като цяло в края на седемте месеца вносът на съветски полутечен природен газ в страните от Европейски Съюз се е нараснал с 40% в съпоставяне със същия интервал на 2021 година Според анализаторите растежът в размерите на закупения от Русия полутечен природен газ се дължи на " ниска база ". Преди военните дейности в Украйна Европейски Съюз не е внасял такива обилни количества полутечен природен газ, защото е бил подвластен от тръбопроводния газ от Русия.

Спрямо 2022 година размерът на съветския полутечен природен газ, импортиран от Европейски Съюз през януари-юли, се е нараснал с 1,7% на годишна база. Стойността на седеммесечните доставки се прави оценка на 5,29 милиарда евро. Според отчета по-голямата част от съветските размери полутечен природен газ идват от завода за полутечен природен газ " Ямал ", чийто мажоритарен притежател е NOVATEK.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР